Päivä kerrallaan säässä kuin säässä.

Pakollisuudesta kohti vapaata kielivalintaa

Ruotsin kielen pakollisuus on ollut taasen julkisuudessa puheenaihe.Pakkoruotsin puolustajat perustelevat pakollisuutta mm.sillä,että pakolliset opinnot edistävät kielellistä monimuotoisuutta – Miten monimuotoisuus kasvaa siitä, että kaikki kansalaiset pakotetaan lukemaan yhtä ja samaa kieltä, laajemman kielivalikoiman sijaan?

Pakkoruotsi polkee mielestäni niiden oikeuksia,joilla ei ehkä ole hyvä kielipää.Mehän olemme kaikki eri yksilöitä mutta pakkoruotsi ahtaa kaikki oppilaat yhteen ja samaan muottiin.Missä vapaus valita ?

Opiskelijan aika on rajallista ja opiskelijan energia opiskella on rajallista.Me emme kaikki ole lukukoneita niin kuin pakkoruotsin puolustajat luulevat.Siksi vapaa valinta on täysin perusteltua.Ne marjat koriin jotka haluaa itse poimia.

Miksi pakkoruotsi saa olla ylimääräisenä rasitteena niille, jotka haluaisivat käyttää aikaansa ja energiaansa enemmän mieleisiinsä oppiaineisiin ?Monet haluaisivat vapaasti valita jonkun muun kielen.Esim.Itä-Suomessa on nyt ollut hiljattain Venäjän kielen ja Pakkoruotsin välillä keskinäistä vääntöä.Hiljattain on perustettu uusi yhdistys nimeltä vapaakielivalinta Ry.Sivut löytyvät osoitteesta: www.vapaakielivalinta.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Petri Rautiainen

Itse asuin lapsena kuusi vuotta Hangossa, jolloin se oli enemmistöltään ruotsinkielinen. Sitä kuuli joka paikassa ja minulle puhuttiin ruotsia, josta vähitellen oppi sitä itsekin puhumaan. Koulussa ja tänä päivänä se ei ole itselle ongelma.

Englannista muodostui itselle todellinen ongelmakieli koulussa, jonka kanssa sai taistella enemmän kuin muiden aineiden kanssa yhteensä.

Valinnaisena olen lukenut saksaa ja se oppimäärä, mitä olen lukenut, tuntuu sujuvan.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Sampo Terho kirjoittaa blogissaan "Pakkoruotsi on sekä järjen että kansalaismielipiteen vastaista" pakkoruotsin perustelujen älyttömyydesta. - Suosittelen lukemaan.

http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129605-...

Toimituksen poiminnat